Resultaten 1 tot 2 van de 2

Onderwerp: oprechtheid

 1. #1
  Junior Risala Member
  Ingeschreven
  Jan 2009
  Locatie
  Hollandia
  Berichten
  17
  Reputatie Macht
  0

  oprechtheid

  Oprechtheid

  Oprechtheid is jouw intentie schoon maken van alle onzuiverheden om dichter bij Allah te komen. Dat is om te verzekeren dat de intenties achter alle daden van aanbidding en gehoorzaamheid aan Allah ,alléén omwille van Zijn genoegen, zijn. Het is het veelvuldig herinneren van de Schepper, tot in zo’n mate dat men de schepping vergeet.

  Oprechtheid is een voorwaarde voor Allah’s acceptatie van de goede daden die in overeenstemming met de sunnah van de Profeet (moge Allah hem zegenen en vrede geven) verricht zijn. Allah heeft ons dit in de Qur’an opgedragen:

  “Zij werden niets anders bevolen dan Allah met zuivere aanbidding te aanbidden, als Hoenafa.” (koran, 98;5)

  Abu Umama heeft verteld dat er op een keer een man naar de Profeet (moge Allah hem zegenen en vrede geven) kwam en zei, “Wat betreft een man die ons in het gevecht vergezelde, maar zijn intentie was vanwege de faam of de buit?” De Profeet zei, “Hij ontvangt niets.” De man herhaalde de vraag drie maal en elke keer zei de Profeet, “Hij ontvangt niets.” Dan zei hij, “Allah accepteert alleen daden waarbij de intentie alleen omwille van Zijn genoegen is.” 1

  Abu Sa’id al-Khudri vertelde dat de Profeet (sallalahu aleyhi wa salam) in zijn khutbah gedurende de afscheidsbedevaart zei, “Allah zal degene die deze woorden hoort en degene die deze woorden begrijpt, zegenen. Want het kan misschien zo zijn dat degenen die deze kennis doorgeven niet degenen zullen zijn die het het beste zullen begrijpen. Er zijn drie dingen waarvoor het hart van een gelovige geen vijandschap of kwaadaardigheid zou moeten voelen: zijn daden toewijden aan Allah, de Imams van de moslims consulteren, en loyaal zijn aan de meerderheid.” 2

  Wat hier bedoelt wordt is dat deze drie dingen het hart versterken, en wie zichzelf hierin onderscheid zal een hart hebben dat gezuiverd is van alle manieren van bedrog, corruptie en kwaad.

  Een dienaar kan zichzelf alleen van de shaytan bevrijden door oprechte toewijding, want Allah vertelt ons in de Quran dat Iblis tegen Hem zei:

  “Behalve Uw dienaren onder hen die zuiver zijn in aanbidding.” (38;83)

  Het is verteld dat een rechtgeleide man gewoon was te zeggen, “O ‘ik’, wees toegewijd en je zult zuiver zijn.” Wanneer een werelds geluk, waarin het ‘ik’ comfort vindt en waartoe het hart neigt, onze aanbidding binnendringt, dan schaadt het de zuiverheid van onze inspanningen en het verwoest onze oprechtheid. Men wordt bezig gehouden met zijn goed gelijk en zijn verlangens en lusten nemen toe; zijn daden en handelingen van aanbidding zonder tijdelijke doelen en verlangens zijn zeldzaam. Hierom zegt men dat degene die een enkel moment bewaart voor zuivere toewijding aan Allah zal overleven, want toewijding is zeldzaam en kostbaar, en het zuivert het hart van zijn onzuiverheden en het is een veeleisende onderneming.

  In feite, is toewijding de zuivering van het hart van alle onzuiverheden, of het er nu veel of weinig zijn, zodat de intentie om dichter bij Allah te komen bevrijdt wordt van alle andere motieven dan het zoeken van Zijn genoegen. Dit kan alleen komen van iemand die Allah liefheeft, die geheel wordt beziggehouden met het nadenken over de volgende wereld, zodat er in zijn hart geen plaats meer is voor de liefde van deze wereld. Zo iemand moet toegewijd en zuiver zijn in al zijn daden, zelfs bij het eten, drinken en bij het beantwoorden van zijn natuurlijke behoeften. Op zeldzame uitzonderingen na, zal de deur van toewijding bij degene die niet zo is voor zijn neus worden dichtgeslagen.

  De dagelijkse daden van een persoon die wordt overweldigd door zijn of haar liefde voor Allah en de akhira, worden door deze liefde gekarakteriseerd. En zij zijn, in feite, zuivere toewijding. Zo ook, zal iemand wiens ziel overweldigt wordt door liefde voor en bezig zijn met deze wereld, of status en autoriteit, zo overweldigt worden door deze dingen dat geen daad van aanbidding, of het nu het gebed of het vasten is, acceptabel zal zijn. Behalve in zeer zeldzame gevallen.

  De remedie voor liefde voor deze wereld is de wereldse verlangens van de ‘ik’ doorbreken, zijn gulzigheid voor deze wereld tot een einde brengen en het zuiveren als voorbereiding op de volgende wereld. Dit zal dan de staat van het hart worden en oprechte toewijding zal makkelijker te bereiken zijn. Er zijn veel daden waarbij iemand handelt, waarbij hij denkt dat het met de zuivere intentie is voor het genoegen van Allah, maar hij wordt voor de gek gehouden.

  Het is verteld dat er een man was die gewoon was te bidden op de eerste rij in de moskee. Op een dag was hij laat voor het gebed, dus hij bad in de tweede rij. Hij voelde zich beschaamd toen de mensen hem op de tweede rij zagen. Hij realiseerde dat het genoegen en tevredenheid van het hart dat hij normaal van het bidden op de eerste rij kreeg, was omdat hij zag dat mensen hem daar zagen en hem daarom bewonderden. Dit is een subtiele en ontastbare toestand en daden zijn er maar zelden veilig voor. Behalve degenen die Allah heeft geholpen, zijn er weinig zich bewust van zulke delicate kwesties. Degenen die het niet realiseren zien op de Dag der Opstanding dat hun goede daden als slechte daden verschijnen; dit zijn degenen waar naar verwezen wordt in de woorden van Allah:

  “En er zullen voor hen (bestraffingen) van Allah verschijnen, waar zij nooit rekening mee gehouden hebben. En er zullen voor hen slechte daden die zij hadden bedreven duidelijk worden en wat zij plachten te bespotten zal hen omsingelen.” (39;47-48)

  En ook:

  “Zeg (o Moehammad): “Zullen wij jullie op de hoogte brengen van wie de grootste verliezers zijn door (hun) daden? (Het zijn) degenen wiens daden vruchteloos waren in het wereldse leven. En zij dachten dat zij goed werk verrichtten.”

  Yaqub zei: “een toegewijd persoon is iemand die dingen die goed zijn verbergt, zoals hij de dingen die slecht zijn verbergt.”

  As-Sousi zei: “Ware toewijding is het verliezen van de gave van bewustzijn in jouw toewijding; want iemand die toewijding in zijn toewijding identificeert, is een persoon wiens toewijding toewijding nodig heeft.”
  Toewijding aanschouwen is het bewonderen, en bewonderen is een verleiding; en dat wat zuiver is, is alles wat vrij is van verleidingen. Dit betekent dat iemands daden gezuiverd moeten worden van zelfbewondering betreffende de daden die zij met zich mee brengen.

  Ayyub zei: “het is voor de mensen van daden moeilijker om hun intenties te zuiveren dan dat het is om een van hun daden uit te voeren.”

  Sommige mensen hebben gezegd: “Een korte periode toegewijd zijn is voor eeuwig overleveren, maar toewijding is zeldzaam.”

  Suhail werd gevraagd: “Wat is het moeilijkste voor de ‘ik’?” Hij zei: “Toewijding, wanneer de ‘ik’ niet het geluk heeft er mee begiftigd te zijn.”

  Al-Fudayl zei: “Daden opgeven omwille van mensen is hun bewondering zoeken. Handelen omwille van hun bewondering is anderen associëren met Allah. Toewijding is wanneer Allah jou van deze beide toestanden bevrijdt.”

  Voetnoten:


  1. Sahih, an-Nisa’i, Kitab al-Jihad, 6/25; al-Hafidh ibn Hajar, Fath al-Qadir, 6/28
  2. Sahih, Ibn Ma’jah; ook Ibn Hibban, Mawarid adh-Dham’an, p. 47, op de autoriteit van Zaid ibn Thabit


  Bron:
  Hoofdstuk uit het boek “Purification of the soul”, van Ibn al-Qayyim

 2. #2
  Junior Risala Member
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Berichten
  10
  Reputatie Macht
  0
  Allahu Akbar
  djazzaka Allahu ghairan

Onderwerp Informatie

Gebruikers die zit Onderwerp aan het lezen zijn

Er zijn momenteel 1 gebruikers dit onderwerp aan het lezen. (0 leden en 1 gasten)

Gelijkaardige Onderwerpen

 1. Wat is de weg naar al-Ikhlaas (oprechtheid)?
  Door UmmYahya in forum Akhlaaq
  Reacties: 0
  Laatste Bericht: 19-01-10, 11:48
 2. Wat is de weg naar al-Ikhlaas (oprechtheid)?
  Door hassan in forum Algemene informatie over islam
  Reacties: 1
  Laatste Bericht: 16-11-09, 14:15
 3. Reacties: 2
  Laatste Bericht: 28-03-07, 17:56
 4. Wat is de weg naar Al-Ikhlaas (oprechtheid)?
  Door in forum Algemene informatie over islam
  Reacties: 0
  Laatste Bericht: 01-01-70, 12:51

Labels voor dit Bericht

Bladwijzers

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •